W latach 90. mama gotowała ją przynajmniej raz w tygodniu. Doskonały przepis na zarzucajkę

Pożywna, zdrowa, smaczna i szybka w przygotowaniu – taka właśnie jest zarzucajka. Pod tą charakterystyczną nazwą kryje się aromatyczna zupa, która wiele lat temu królowała na polskich stołach. Podpowiadamy, jak ją ugotować i na co zwrócić uwagę, by zajadał się nią nawet najbardziej wybredny niejadek.

Zarzucajka to pyszna i pożywna zupa
Zarzucajka to pyszna i pożywna zupa123RF/PICSEL

Bazą zarzucajki jest kapusta kiszona i jej sok, ale nie powinniśmy mylić tej zupy z kapuśniakiem czy kwaśnicą. W przypadku zarzucajki kapusta kiszona jest najpierw podsmażana na rumiany kolor. Ponadto zupę można zabielać śmietaną lub dodawać tradycyjną zasmażkę.

Zupa zarzucajka - składniki

Do przygotowania zarzucajki potrzebujemy następujących składników:

  • sześć ziemniaków,
  • pół litra soku z kiszonej kapusty,
  • 200 g kiszonej kapusty,
  • dwie marchewki,
  • jedna cebula,
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • 100 g boczku,
  • dwie łyżki masła,
  • trzy ziarna pieprzu,
  • ziele angielskie,
  • sól.

Zupa zarzucajka - przepis

Przygotowanie zarzucajki rozpoczynamy od obrania ziemniaków, umycia ich i pokrojenia w drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również cebulę. Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy ziemniaki, marchew, cebulę, pieprz, ziele angielskie oraz sól.

Zawartość garnka musimy zagotować do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie. Następnie, gdy warzywa są już miękkie, do garnka wlewamy sok z kiszonej kapusty.

Podstawą zarzucajki jest kiszona kapusta
Podstawą zarzucajki jest kiszona kapusta123RF/PICSEL

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, by się zarumienił. Do boczku dodajemy kiszoną kapustę i również podsmażamy. Boczek i kapustę przekładamy do garnka z warzywami i całość gotujemy, doprawiając solą i pieprzem.

Czas na przygotowanie zasmażki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy dwie łyżki mąki. Podsmażamy dwie minuty, regularnie mieszając. Do zasmażki wlewamy kilka łyżek przygotowanej zupy i mieszamy aż powstanie gładka masa. Zasmażkę przelewamy do garnka i mieszamy. Gotowe!

"Zbliżenia". Chris Cugowski o swojej muzycznej drodze i o tym jak trafił do serialu „Bridgertonowie”INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas